Бека Ауто ООД Стара Загора

Гумите на автомобила - какво трябва да знаем и спазваме за тях

Състоянието и качеството на гумите на пътното превозно средство са едни от най-важните елементи от неговата активна безопасност. Гумата е еластичната част на колелото, която непосредствено контактува с пътя. Предназначението на гумата е да осъществи триене с пътя и в резултат да предава движещи, спирачни и странични сили. Основните изисквания към гумите са: добро сцепление с пътя; еластичност; осигуряване на добър комфорт; стабилност на формата; висока износоустойчивост; ниско съпротивление при търкаляне.

Със своите качества гумите участват и влияят на характеристиките на окачването и в най-голяма степен на управлението и устойчивостта на автомобила и на спирачния път. Чрез гумите автомобилът се държи за пътя. Едни добри гуми могат да помогнат при създадена аварийна ситуация, и обратно - стари, износени или неподходящи гуми могат да станат причина за тежко произшествие.

Какво означават обозначенията за автомобилните гуми. Основните размери и означенията на автомобилните гуми са нанесени трайно върху страните им, като размерностите са в цола и/или милиметри.

Пример: 315/80 R 22,5     146/143 К означава:

гуми гума джанти моточасти
 • 315 - широчината на профила на автомобилната гума в мм
 • 22,5 - диаметър на джантата в цола
 • 80 - информация за серията на гумата (отношение на височината на профила към ширината му в %)
 • R - радиална гума
 • 146/143 - товарен индекс (146 - индекс при експлоатация, като единична гума; 143 - при експлоатация като сдвоена)
 • К - скоростен индекс, в случая съответстващ на скорост 110 км/ч.

Други важни означения върху страницата на гумата са: указване за седмицата и годината на производство - това означение обикновено е оградено и се намира най- често след означението DOT, напр. DOTxxxx хххх 0109. Това означава: гумата е произведена през първата седмица на 2009 г.

Промени при експлоатация на автомобилните гуми

Чрез гумите се предават надлъжни и странични сили на автомобила от страна на пътя. Посредством първите автомобилът се движи напред и спира, а чрез вторите - преодолява завои, като спазва зададената от водача траектория. По време на експлоатацията, а и с времето гумите се износват и стареят, което се отразява на техните качества. Износването се изразява в намаляване височината на шарките на протектора, а стареенето - в промени в качествата на материала, от който са изработени (материалът се напуква и втвърдява). Като резултат - възможностите им да задържат автомобила на пътя стават все по-малки, особено при неблагоприятни метеорологични условия (хлъзгав, заснежен, мокър път и т.н.).

При движение в зимни условия, например:

гуми авто гума моточасти
 • плиткия грайфер не може да зацепи в снега и не е в състояние да отвежда водата и кишата от контактното петно, което силно намалява сцеплението;
 • втвърденият материал се плъзга по леда.

Ако превозното средство се плъзне, то става неуправляемо и се движи само по посока на инерционната сила, а водачът е безпомощен да направи каквото и да е.
Това е причината да се определи и чрез Закона за движението по пътищата максимално износване - до 1,6 мм дълбочина на протектора. Такава е нормата, възприета и в Европа. В много случаи обаче тази дълбочина се оказва недостатъчна - особено при движение при неблагоприятни пътни условия - дъжд, кал, сняг, лед. Освен това износените и стари гуми много по-лесно се пробиват и разрушават при удари в препятствия на пътя. Гръмнала гума по време на движение води до загуба на устойчивост и много често до катастрофи !

Износване на протектора

Износването на протектора се оценява по дълбочината на профила (шарките) с дълбокомер. Препоръчително е, дълбочината на протекторния рисунък да не пада под 2 мм. Съгласно Закона за движение по пътищата, съответстващ и на европейските норми, минималната дълбочина е 1,6 мм за летните гуми и 4 мм за зимните. За целите на периодичните технически прегледи на ППС в Наредба 32 е указана минимална дълбочина на протекторния рисунък от 2 мм.

Зимни и летни гуми

Разликата между зимните и летните гуми е в:

 • оформянето на шарките на протектора
 • материала на протектора.

Зимните гуми се характеризират с:

 • по-едри ламели на протектора, между които са оформени дълбоки и широки канали, които задържат и отвеждат встрани водата и кишата или се вкопават в снега
 • специален състав на материала на протектора (повече каучук), който запазва еластичността си при ниски температури, като прави възможно движение и по лед

Има ли гуми, с подходящи качества за всеки сезон

Трябва да се има предвид, че зимата не започва с първия сняг и лед, а с падането на температурите под 7°С. Под тази температура материалът (сместа), от който е направена лятната гума, започва да се втвърдява, което води до влошаване на сцепителните качества.
Изследванията са показали, че при движение на сняг със скорост от 50 км/ч автомобил с монтирани зимни гуми има около 16% по-къс спирачен път в сравнение с летните гуми. При заледен път и скорост от само 30 км/ч, разликата е още по голяма - 19%. Тези предимства на зимните гуми са налице само при достатъчна височина на грайфера - най-малко 4 мм.

зимни гуми автомобилна гума моточасти

На пазара се предлагат т.н. всесезонни гуми. Според производителите им те са подходящи за употреба през цялата година - при пролетен дъжд, лятна жега, есенна слана и зимен лед. Това е често е само маркетингов трик, защото докато през лятото, ранна есен и късна пролет тези гуми са задоволителни, при зимни условия употребата им е компромис със сигурността. За истинските зимни гуми се използва специална съставка в каучука нарече на Silica. Те са маркирани на страницата със специален знак - планински връх и снежинка, както и с M+S.

За да удължите експлоатационния срок на използване на зимните гуми, сменяйте ги редовно с летни в началото на пролетния сезон. Не е препоръчително зимните гуми да се експлоатират през лятото, защото:

 • поради по-масивния протекторен слой имат по-голямо съпротивление при търкаляне, което увеличава разхода на гориво;
 • протекторът ще се износва ускорено поради това, че е от по-мек материал;
 • при екстремно спиране спирачният път е по-дълъг.

Най-чести повреди на автомобилните гуми:

 • разкъсвания по страницата - външно
 • вътрешни разкъсвания на оплетката (бомбиране)
 • откъртване на части от протектора
 • прегрети места по борда, контактуващ с джантата или по вътрешната част.

Повредите по гумите стават основно, когато се експлоатират с недостатъчно налягане на въздуха в тях и при удари в препятствия. Честото претоварване на превозните средства също уврежда гумите.

Гумите са скъп консуматив, затова за тях трябва да се полагат особени грижи. Най-важното е да се съблюдава предписаното от производителя за налягането на въздуха.

Налягането в гумите трябва да се проверява (при студени гуми) с прецизен и калибриран манометър преди всяко дълго пътуване и препоръчително на две зареждания на резервоара. Не забравяйте да проверявате и налягането в резервните гуми.
При възможност напомпвайте гумите с газ - азот, тогава налягането в тях няма да зависи от температурата.
Почиствайте около вентилите, поставяйте им капачки и проверявайте херметизацията им, особено веднага след напомпване.
На износването влияе също така състоянието на ходовата част на превозното средство. След ремонти по ходовата част и при установяване на първите признаци на ненормално износване трябва да се прави проверка и евентуална корекция на стенд.

За осигуряване на еднакво износване на всички гуми те трябва да сменят местата по схема указана от производителя.
Гумите трябва да се съхраняват в хладни, сухи помещения, далеч от директна слънчева светлина и колкото е възможно по-далеч от източници на електричество. Съхранението на гумите на открито води до овлажняване и увеличава риска от преждевременно разрушаване.